Op bedrijfsbezoek bij PachaGreens

Een paar nummers geleden brachten we een portret van PachaGreens, een Vlaamse kwekerij van microgroenten die volop gebruikt maakt van de EM-technologie. Tijd om ook eens live te gaan rondneuzen!
DOOR COLETTE LÉGER

Uit magazine 24 p. 35                  Op bedrijfsbezoek bij PachaGreens
Desteldonk 25/10/2020

Micro-organismen voor microgroenten

Tom de Windt, stichter en leider van het bedrijf, is druk bezig nog wat schaaltjes te vullen met microgroenten als de eerste bezoekers aankomen op de Gentse kwekerij. Je zou meteen van die kleurrijke mengeling willen proeven maar we worden al snel meegeloodst naar de serre naast de verpakkingsruimte.

Hier worden we niet alleen door een vlotte spreker maar ook door de aanblik van rijen vol microplantjes overdonderd. “Het heeft ons wat tijd en moeite gekost om te komen tot waar we nu staan maar het is ons gelukt en we hebben vertrouwen in een verdere uitbouw van het bedrijf”, zegt Tom. We zien stapels hennepmatjes liggen. Hierop worden de zaadjes verdeeld, legt hij uit, dan worden ze bevochtigd met water waar EM aan toegevoegd is en gaan ze voor enkele dagen de verwarmde kiemkamer in.

Nadien worden ze uitgezet in de serre, in lange bakken waar ze volop kunnen genieten van het nodige licht om zich verder te ontwikkelen. Na 10 à 14 dagen zijn de plantjes (microgroentjes) klaar om geoogst te worden. Dit gebeurde vroeger, en nu soms nog, handmatig met een mes, maar daar is iets op gevonden.
Tom, een beetje van alle markten thuis, heeft een snijmachine ontworpen waardoor dit werk nu veel sneller gaat.

Het bedrijf heeft ondertussen ook een wasstraat aangekocht en omgebouwd om de bakjes waar de hennepmatjes in liggen te reinigen. En dit is nog niet alles: Tom heeft ook al uitgewerkte plannen om zijn bedrijfje verder te automatiseren en een beetje te verbouwen. Zo zal er op termijn meer productiviteit mogelijk zijn en zal het kweken van die lekkere en voedzame groentjes wat minder arbeidsintensief worden. Want je wil niet weten hoeveel uren Tom en zijn medewerker hier slijten…

Na de rondleiding krijgt elke deelnemer een bakje microgroentjes mee, zo kunnen we thuis nog eens nagenieten van ons zondagse leerrijke uitstapje.

Iedere aanwezige is achteraf superenthousiast over de inzet, de passie, het concept, gewoon over alles. Je zou zo de handen uit de mouwen willen steken om hier te komen helpen. En dat kan misschien wel: volgende lente gaan we met de vereniging mee de vijver aanpakken waar Tom het water uithaalt om de plantjes te bevloeien. We gaan dat doen met EM Bokashi-ballen, en dan zullen we wel wat hulp nodig hebben.

vzw EM-BELGIUM

Uw infopunt voor de Effectieve Micro-organismen.