Getuigenissen

Enkele van de getuigenissen die EM-Belgium ontvangen heeft.

EM Getuigenissen

Onze leden aan het woord.

 Ann

Magazine 16  2016

Een oud vuil kastje met schimmel, helemaal ingespoten met Wipe & Clean en buiten in de zon laten staan. Daarna afgewassen en laten drogen. De geur was helemaal weg = gered van de brandstapel.
Een kleine serre (2x3m) met plastiek bekleding hebben we met Wipe & Clean afgewassen in de herfs. Alle groene aanslag is weg en het is goed voor 1 jaar. Het hardhouten terras aan ons huis in de Ardennen aan de rand van een bos hebben we vorig jaar in november met een Microferm-oplossing  behandeld. Het werd niet groen of glad. Vroeger moest het meerdere keren per jaar behandeld worden. Nu slechts eenmaal.

Ann gebruikt voor het poetsen en voor het terras de toepassing Wipe & Clean/Microferm in een 1% verdunning.
1% verdunning = 10 ml product in 1 liter water.

Johan

Magazine 16 2016

6 à 7 jaar geleden werd bij mij de ziekte van Crohn vastgesteld, de specialist in het ziekenhuis schreef zoals gewoonlijk corticoïde die ik zonder veel vragen moest innemen. Ik voelde me hier na enkele weken niet zo goed bij en ging op zoek naar een alternatief, dit werd me eerst aangeboden door een kennis die ook al enkele jaren op zoek was naar een middel om zijn darmflora te verbeteren. Deze probiotica was nogal aan de dure kant en moest ik bestellen in Duitsland. Na ongeveer een jaar kwam ik toevallig het boek "EM in de praktijk" van Franz-Peter Mau tegen en zo ben ik in contact gekomen met EM. Zonder veel nadenken heb ik direct het nodige besteld om de EM zelf te maken en ben toen gewoon begonnen met het innemen ervan samen met EM-X Gold. Omdat deze EM-X Gold ook een beetje aan de dure kant was ben ik na een tijdje gewoon de EM dagelijks blijven verder nemen. 's Morgens nam ik een eetlepel Microferm in een glas water en hetzelfde deed ik voor het slapen gaan. Op het eerste zicht leek er niet veel te veranderen maar na enkele maanden merkte ik het verschil heel duidelijk. Meer energie, betere stoelgang, beter bestand tegen ziektes, de pijnen in mijn darmen en rug werden minder, het werkte dus echt. Sinds een jaar of vier voel ik mij veel beter, ben ik in remissie zoals ze zeggen en het aantal keren dat ik ziek ben geweest kan ik op 1 hand tellen. EM is geen wondermiddel maar dit in combinatie met gezond eten en drinken helpt je volgens mij al een heel eind op weg naar een leven zonder veel ziektes. Er zijn getuigenissen genoeg van andere mensen die hetzelfde doen en daar ook heel goed mee geholpen zijn. Voor ons is EM een middeltje dat we niet meer kunnen missen in ons gezin, we gebruiken de bokashi voor het fermenteren van ons groentenafval dat vooral gesmaakt wordt door onze kippen die dit in no time verorberen als het op de composthoop belandt. Verdund met water is EM volgens mij een ideaal middel om je planten sterker en beter bestand tegen ziektes en plagen te maken waardoor de cirkel weer terug rond is wanneer het op je bord belandt. EM heeft mijn leven op gunstige manier beïnvloed en het terug dragelijk gemaakt zonder al te veel pijn.

We willen de lezer erop wijzen dat EM geen geneesmiddel is en dat je dus bij persoonlijk gebruik op eigen verantwoordelijk heid handelt. Doe navraag bij een arts of therapeut. Wij als vereniging geven enkel de ervaringen van onze leden door.

Hubert

Magazine 17 2017

Hartje zomer 2015 ben ik in de wereld van EM gedropt. Nu is de rode draad in mijn leven Bokashi en Microferm. Ik ben me nog bewuster geworden dat alle resten van wat we uit de aarde halen dienen terug te gaan naar de aarde. Heel het leven is circulatie. Daar is Bokashi een toepassing van. Bokashi maken is voor mij een dagelijks ritueel, voor mij een vorm van meditatie, die mij een grote rust en vreugde verschaft. De groente- en fruitresten (afval bestaat niet !)verzamel ik met enkele buren. Wanneer ik de Bokashiemmer vul, druk ik het organisch materiaal aan met de blote hand. Resultaat: propere, ontsmette en welriekende handen! In de herfst en winterperiode, wanneer de Bokashi emmer vol is, vergiet ik deze in een andere goed sluitende plastic emmer. Deze heb ik voorzien van perforaties om het resterende sap de vrije loop te laten. Deze emmers plaats ik dan in de serre om de grond te bevochtigen. Er verspreidt zich een heerlijke, zoetzure geur en na verloop van tijd vormen er zich schimmeldraden. Als tomatenliefhebber heb ik de voorbije zomer mooie resultaten behaald; allemaal gezonde planten met heerlijke goed afrijpende vruchten. Iedere plant was voorzien van 3 keramiekpijpjes, die onderaan de plant waren bevestigd. Regelmatig heb ik de bodem behandeld met Microferm en EM-keramiekpoeder en wekelijks aangegoten met Bokashi-sap. In de tuin waren de resultaten ook zeer bemoedigend. Mijn conclusie: puur natuur met respect voor ons aller Moeder Aarde.

EM Getuigenissen

Onze leden aan het woord.

Veronique

Magazine 17 2017

Sedert jaren tuinieren we biologisch. We genieten van het kweken en eten van onze bio-groenten en fruit. Alle tuinafval- en keukenafval gaat steeds netjes op de composthoop. Sedert begin dit jaar gaat alle keukenafval in de Bokashi-emmers. Ik wou ervaren wat het resultaat zou zijn van onze nieuwe werkwijze met EM. Mijn man stond echter niet te springen om af te stappen van zijn vertrouwde werkwijze waar hij mooie resultaten mee behaalde. Dus was de oplossing dat ik zelf een stukje moestuin zou bewerken met mijn Bokashi... en wat dacht je: mijn peterselie en kerstomaatjes waren de mooiste en de grootste (in vergelijking met dezelfde teelt op compostgrond). Na het zien van de resultaten is ook hij nu overtuigd van het nut ervan. En ons aller moeder aarde vaart er wel bij!

Hélène

Magazine 18 2017

Onze kat "Pollux" een gecastreerde kater, werd deze lente 10 jaar. Dit semi-huisdier -in de zomertijd is hij immers dag en nacht buiten- had in februari plots ernstige evenwichtsstoornissen: omvallen bij het maken van kortere bochten, niet meer op een vensterbank kunnen springen, … Enige tijd daarvoor hadden wij ook gemerkt dat één oog kleiner geworden was en dat de pupil van dit oog als het ware niet meer open ging. De pupil volgde alleszins niet meer dezelfde beweging als deze van het gezonde oog. Bijna elke morgen gaven we onze poes een koffielepeltje EM-X Gold bij zijn melk, die hij dan in twee fasen opdronk,‘s morgens en in de namiddag. En wat blijkt: het oog heeft zich inmiddels helemaal hersteld, hij valt niet meer om en kan terug op een vensterbank springen. Hij likt zich veel schoon, hij ruikt frisser dan vroeger en heeft een mooiere, zachtere en glanzende pels. Hij scoort ook veel beter op het vlak van hygiëne. Toen hij ziek was, ontlastte hij zich tot vervelens toe in het gazon. Nu is dit euvel helemaal van de baan, meer nog, hij houdt opvallend lang de kattenbak schoon.. Het lijkt erop dat zijn aangeboren instinct om zijn omgeving netjes te houden beter werkt dan we ooit van hem gewoon waren. Nu twee jaar later (2017) is onze poes nog steeds in goede gezondheid. Zijn enige overblijvende beperkingen zijn: een lichte scheefstand van zijn kop en lichte evenwichtsstoornissen.

Pol Corthouts

Magazine 18 2017

Van strijken word ik toch altijd zo moe!
Hoe komt dat? Een paar jaar geleden was er iets vreemds met mij aan de hand. Hoe langer mijn strijk duurde, hoe meer ik er moe van werd. Die vermoeidheid stond helemaal niet in verhouding tot de geleverde fysieke prestatie. Ik begon zelfs te vrezen voor het vermoeidheidssyndroom, of speelde mijn leeftijd een rol? Tot vorig jaar! Dapper en goed gezind begon ik aan mijn volle strijkmand. Ik was al bijna klaar toen het me opviel dat de gevreesde moeheid niet opdaagde. Hoe kon dat nu? Ook bij de volgende strijkbeurten had ik geen last van vermoeidheid. Ik zat erover te piekeren tijdens het strijken. Als ik het water ging bijvullen en de EM-keramiekjes zag liggen in het waterreservoir, dacht ik: “Misschien zitten die keramiekjes daar wel voor iets tussen ?” Vroeger streek ik met gedistilleerd water en toen had ik die vermoeidheids-verschijnselen ook niet. Maar nadat ik in de handleiding van mijn nieuw stoomstrijkijzer had gelezen dat gedistilleerd water niet goed is voor het strijkijzer, was ik gewoon op het kraantjeswater overgeschakeld. Wat, indien tijdens het stomen chloordampen vrijkomen die ons moe en slaperig maken? Is dit niet een beetje te vergelijken met het inademen van chloroform waarmee men je in slaap doet? Plots herinnerde ik me dat een uurtje zwemmen in een overdekt chloorzwembad of het nemen van een lange hete douche mij ook al meer dan eens hetzelfde vermoeidheidsgevoel gaf. Hiermee is voor mij het oorzakelijk verband duidelijk. In ieder geval heb ik geen last meer van vermoeidheid bij het strijken sinds de mysterieuze EM-keramiekjes hun ‘ding’ doen in het waterreservoir van mijn stoomstrijkijzer.

 Noot: Zwemmen in chloorwater van zwembaden onttrekt mineralen aan het lichaam en veroorzaakt vermoeidheid. Een zwembeurt in zeewater (= zout water) veroorzaakt geen mineralenverlies.

EM Getuigenissen

Onze leden aan het woord.

Petra

Magazine 18 2017

Als mama van Johanna geef ik nog steeds borstvoeding aan mijn dochtertje. Het draagt bij aan een sterke band en niet het minst ook aan haar weerstand. Zonder daarover te romantisch of overmoedig te doen, durf ik zeggen dat zij nog nooit ziek is geweest (op een paar kleine verkoudheden na). Al enkele maanden drink ik ook EM-X Gold. Het effect daarvan viel me op doordat ik het bepaalde periodes in mijn thee dronk en daarna weer even niet. Op de duur merkte ik dat Johanna telkens duidelijk betere stoelgang had als ik ervan dronk. Het verschil is dat haar stoelgang bijna zo uit haar luier te nemen is. Ik kan getuigen van de werking van EM-X Gold bij mezelf maar nog duidelijker bij mijn dochtertje via de borstvoeding. Voor mij is het een heel gemakkelijk en doeltreffend middeltje voor de gezondheid van ons beiden.

Paul & Ans (NL)

Magazine 19 2018

EM is een openbaring en ik ben erg blij met de kennis die jullie verspreiden. Een waardevolle aanvulling bij mijn zoektocht naar het zo goed mogelijk laten functioneren van het menselijk lichaam. En met name op mijzelf en mijn directe omgeving. De Bokashi-emmers draaien op volle toeren. Belangrijkste winst is dat ik van mijn smetvrees ben verlost. Ook wondbehandeling bekijk ik nu totaal anders en breng het ook in de praktijk. Snee of schaafwond? EM-1 of EM-A in de plaats van jodium en de wondjes genezen veel mooier, precies zoals in uw magazine stond bij het artikel over het paard met de grote snede in de neus.

Frans

Magazine 20 2018

Mijn kleinzoon, Willem Coucke brengt topspelers in de duivensport met succes in kennis met EM. Hij zelf is op korte tijd "een doorleefde" EM-gebruiker geworden . Hij past met veel discipline de EM-technologie toe. De resultaten met zijn geliefde duifjes verbazen vele spelers.  "WAT GEBRUIKT DIE JONGEN TOCH?" is de vraag van veelal ervaren oudere spelers.

EM Getuigenissen

Onze leden aan het woord.

Theo

Magazine 20 2018

Een vriend met huidproblemen vertelde ik over de mogelijkheid om EM te gebruiken. Sedertdien scheert hij zich met Microferm en heeft hij geen allergische reacties meer. Een prettige bijkomstigheid is dat de scheermesjes daardoor veel langer meegaan. Vroeger moest hij die om de week vervangen, nu kan hij er meer dan een maand mee verder.

Annick & Luc

Magazine 21 2019

Graag wensen we even met jullie te delen welke positieve ervaringen wij reeds hebben bij het gebruik van Wipe & Clean. Wij gebruiken Wipe & Clean reeds vele jaren in de dagelijkse activiteiten van het gezin. Dit is o.a. het geval bij de dagelijkse was. Nooit wordt er gewassen zonder Wipe & Clean aan het water toe te voegen. Het werkt ontsmettend en de was is zuiverder dan vroeger. Het product wordt tevens gebruikt als de ramen worden gewassen. Wij ervaren dat ramen meer blinken en ook langer proper blijven. Wij hebben ook een veranda en jaarlijks worden hiervan ook de ramen gewassen inclusief het glazen dak. Vroeger hadden we vrij snel aangroei van kleine mos-partikels op het glazen dak, maar sinds het aanwenden van Wipe & Clean is daar niets meer van te zien. Ook wordt het product gebruikt als de vloeren worden gereinigd. De vloeren blijven langer proper maar we zien ook dat hooiwagens verdwijnen uit het huis. (spin met lange poten en klein lijf)
In onze familie baat onze schoondochter een kindercrèche uit. Daar wordt dagelijkse het speelgoed, de vloeren en kasten gereinigd met Wipe & Clean. Dit reinigingsproces is verplicht door de organisatie Kind en Gezin. Zij schrijven tevens producten voor om dit proces uit te voeren. Na voorleggen van de technische fiche van Wipe & Clean werd het product ook aanvaard voor dagelijks gebruik. Ik ben voorzitter van een yogaclub en gebruik Wipe & Clean geregeld om de yogaruimte te zuiveren door het product te verstuiven in de lucht. Daardoor ruikt het er ook frisser en blijft het ongedierte weg. Zoals je ziet gebruiken wij Wipe & Clean in diverse omstandigheden waarbij we ervaren dat de micro-organismen hun werk op voortreffelijke wijze doen. Wij zijn super tevreden over dit product. Hopelijk blijft het nog zeer lang op de markt.

Mieke

Magazine 22 2019

Hey allemaal! Ik was al eventjes van plan om mijn ervaringen met EM met jullie te delen. Ik hoop dat mijn lijstje jullie kan aanzetten om er meer mee te doen.

Lichaamsverzorging vanbuiten en vanbinnen
• na het douchen vernevel ik de EM (Wipe & Clean) over heel mijn lichaam en gezicht en dan wrijf ik het een beetje in. ‘s Morgens doe ik dan mijn dagcrème (avocadopit-olie) op mijn gezicht, maar ‘s avonds houd ik het enkel bij EM vernevelen nadat ik mijn gezicht heb verfrist.
• Twee op de drie keer poets ik mijn tanden met EM. Ik spuit dan wat op mijn borstel, twee à drie keer. Als afsluiter spuit ik wat in mijn mond en laat het rondgaan. Ik heb de indruk dat er zich minder ‘vuil’ ophoopt tussen mijn tanden  en heb ondertussen vastgesteld dat het tandplakvorming tegengaat.
• Ik las in het boek dat het ideaal is, wanneer je in de tuin hebt gewerkt, om je handen royaal met EM nat te maken. Tuinwerk kan miniwondjes veroorzaken. EM zorgt er dan voor dat die niet gaan ontsteken. Ook komt het vuil er makkelijker af (wat ook die kleine wondjes ten goede komt).
• Heb je droge handen? Vernevel er wat EM op, ze worden direct zachter. Ik heb ook eens sokken aangetrokken waar ik royaal EM op had gespoten. Dan met de voeten omhoog wat laten intrekken. Dit maakt je voeten zacht en werkt in tegen de eerltvorming.

In huis
• Ik vernevel EM dagelijks in alle ruimtes.
• Hangt er een geurtje in de koelkast, dan vernevel ik het een paar keer in de koelkast.
• Ik doe EM in het water voor de planten. Nu kan ik het vervangen door het sap dat ik onderaan de Bokashi-emmer opvang. Dit sap moet ik heel goed verdunnen1/100
• Als ik de ruimtes vernevel, geef ik ook de planten een extra vernevelbeurt, zowel langs boven als langs onder.
• Ik poets mijn lavabo en bad met EM. Resultaat is dat het oppervlak erg glad blijft. EM zorgt ervoor dat alles in zijn natuurlijke vorm terugkeert ... de kalkaanslag lost op. Ook de douchecabine krijgt na elk gebruik een vernevelbeurt.
• Om de twee beurten doe ik Microferm (of Wipe & Clean) in het bakje van de vaatwasmachine in de plaats van een wasmiddel.
• Handdoeken uit mijn praktijk waar wat oliegeur inzit, die gaan in de wasmachine met in de trommel een potje Wipe & Clean.
• Ik gebruik het ook om mijn bril te poetsen!

Voor voeding
 • Als ik groenten en fruit heb gekocht, vul ik de spoelbak met water en een geut Microferm of Wipe & Clean erbij en laat het eten er een kwartiertje in liggen. Dit houdt de producten langer en beter vers. En als ik heel stil ben, kan ik soms de afvoerbuis al horen juichen!! Want, niet te vergeten, overal waar EM daarna in de grond of in je afvoerleiding terechtkomt, werkt het verder aan enerzijds het proper houden van je leidingen en anderzijds het verbeteren van het afvalwater en de grond. Is dat niet mooi?
• Mijn bokashi-emmers vullen zich makkelijk. De eerste is nu bijna klaar om de inhoud ervan te gebruiken in de tuin. Alleen ... Ik heb geen moestuin. Kan ik er iemand een plezier mee doen? Je kan het in geultjes ingraven waar je later de jonge groenteplantjes gaat zetten. Ik wens jullie veel inspiratie en uitprobeer-plezier!

EM Getuigenissen

Onze leden aan het woord.

Joan

Magazine 23 2020

Beste lezer,
Naar aanleiding van de EM-nieuwsbrief van afgelopen week wil ik graag mijn positieve ervaring met jullie delen over het product Microferm (EM-actief). Ik ben erg blij met dit product en resultaten zijn meestal na twee dagen al te zien. Zo heb ik dit product al vele malen op (schuur)wondjes bij mijn paarden gedept. Soms waren het wondjes die lang aanhielden en met geen ander product verholpen konden worden. Na twee keer EM erop te hebben gesmeerd, was de huid hersteld! In plaats van een droge huid met korstjes was er een mooie gladde huid te zien. Inmiddels is er ook weer haar op gegroeid en is er niks meer van te zien! Ik nevel EM-Microferm zo nu en dan over de voerbakken van mijn paarden of over de kruiwagen. Deze zijn in no time weer schoon! De paarden krijgen het product zo nu en dan in het water of in het voer aangeboden. Een van mijn paarden slurpte het gisteren zo puur uit een kommetje! Ook heb ik Microferm al een aantal keren op slechte plekken in het gras gespoten, het jaar erna groeiden deze plekken extra snel, mooi en vol! Als laatste heb ik het ook gebruikt tegen aften. Tweemaal per dag gespoeld en na twee à drie dagen waren ze weg! Heel bijzonder want vaak blijven deze vervelende blaartjes een aantal dagen zitten. Kortom, ik ben fan van dit product!

Marie

Magazine 24 2020

Wipe & Clean: handen ontsmetten met liefde…
Ik heb het wel wat gehad, met al die betutteling rond corona. Overal waar je komt is er wel een of ander regeltje dat je moet volgen om niet op je kop te krijgen. Van in het begin had ik het vooral moeilijk met het vele gebruik van gelletjes en zeepjes en alcoholletjes. Ja, allemaal verkleinwoorden om ze wat pathetisch en onschuldig te laten overkomen. Maar als je het spreekwoord ‘een wolf in schapenvacht’ kent, dan is dit hier wel van toepassing. Zo was ik in september in de Kempen voor een paar dagen fietsvakantie toen we na een weldoende rit iets gingen drinken op een terras. Aan de lange tafel kwam ook een vrouw zitten, welteverstaan met de anderhalve meter tussen ons. Ze was alleen en wat doet een sociaal mens dan… we begonnen een babbeltje. Al vlug kwamen we op het onderwerp ontsmetten. Ze toonde me haar handen, ze deden pijn en ze hadden een grauwe kleur. Op de zijkanten waren er overal barstjes. Ja, dit was het gevolg van overal waar ze kwam haar handen te ontsmetten. Thuis deed ze er zalf aan maar dat was onvoldoende om haar handen genoeg te voeden en te beschermen tegen het vele wassen en de alcohol.
Toen heb ik haar mijn trucje getoond. In mijn handtas heb ik altijd een spuitflesje met Wipe & Clean zitten. Als ik een winkel binnenga dan haal ik mijn flesje tevoorschijn en spuit op mijn handen. Meestal zegt de winkelbediende er niets over en laat me gewoon binnen. Is er toch reactie, dat ik hun product moet gebruiken om binnen te mogen gaan, dan zeg ik dat ik een heel allergisch persoon ben en niet tegen die andere producten kan. Als ze willen luisteren, zeg ik er nog bij dat dit een heel goed  werkend en natuurlijk product is dat ons zowel beschermt tegen het virus als dat het onze handen in volstrekt evenwicht houdt, wat niet kan gezegd worden over hun gels. Die vrouw was heel blij met mijn uitleg en ging op zoek gaan waar ze Wipe & Clean kon kopen in haar buurt. Elk beetje opbouwende energie die we verspreiden, is volgens mij een betere remedie om het virus in te perken dan de frustratie die we opbouwen met het opleggen van beperkende regels. Het verspreiden van de kennis over EM en het gebruik ervan, en het uitdragen van het idee erachter, is volgens mij een daad van liefde voor de mensheid. Een betere remedie voor onze samenleving hebben we niet.

Jouw getuigenis?

Magazine ?

Zend jouw getuigenis naar EM Belgium en misschien verschijnt deze weldra hieronder.

Schrijf je eigen getuigenis

Stuur ons een bericht met je eigen getuigenis. Getuigenissen publiceren we sporadisch op onze website of in ons magazine.