1999 Polen
In het Noorden van Polen gaat elk jaar dit 3-daags festival van volksmuziek door.
Op dit festival heeft Greenland, in samenwerking met EMRO Duitsland, microbiële toiletten met EM geïnstalleerd. De bezoekers waren blij met niet-stinkende schone toiletten, een bewijs van een betere hygiëne
Ryan de Jongh, geboren en getogen op Curaçao, is reeds 18 jaar betrokken bij het herbebossen van mangroven. In 2007 begon hij met de eerste mangroveplantjes.
Hij maakte kennis met EM en wilde uitproberen wat de kleiballen voor effect zouden hebben waar de nieuwe mangrove aanplant niet aansloeg. De toepassing van EM heeft een merkbare positieve invloed gehad op het project.
De wereld van micro-organismen is een fascinerend en onwaarschijnlijk rijk. Onze kennis over hen is nog maar aan het begin van het eerste hoofdstuk.
Net als wij gedragen micro-organismen zich verschillend in verschillende omgevingen, afhankelijk van de aanwezige stammen. Wanneer we naar de mechanismen van evolutie kijken, houden we rekening met concurrentie, maar we zien over het hoofd dat de fundamentele strategie van evolutie samenwerking en symbiose is. We moeten stoppen met denken volgens de oude patronen van strijd en dominantie….
In het voorjaar van 2019 werd in Estland een experiment uitgevoerd rond het kweken van tomatenplanten met gebruik van bokashisap in verwarmde serres. De onderzoekers wilden de invloed van het gebruik van bokashi uittesten op de groei van de planten. De opzet is dus om de werking ervan te toetsen in de praktijk.
De EM-Belgium vereniging was aanwezig op de internationale bijeenkomst van de EMRO-partners in Milau – Frankrijk en ontmoette daar de andere Europese EM verenigingen…. Een verslag.
Op de internationale partnermeeting in Milau – Zuid Frankrijk was prof. Higa aanwezig met een video boodschap. Lees (en bekijk) hier zijn mededeling. Ook al moest niemand van de aanwezigen nog overtuigd worden van de vele spectaculaire mogelijkheden van EM, is het hartverwarmend om te zien hoe de ontdekker van EM nog altijd blij als een kind vertelt over de mooie verwezenlijkingen van zijn geesteskind.
Misschien heb je nog nooit gehoord over het ‘SBS’ maar ben je er heel waarschijnlijk al mee in aanraking gekomen. Het ‘sick building-syndroom’ treedt op bij mensen die zich in een gebouw bevinden dat om de een of andere reden verontreiniging vertoont. Het bestaat uit niet-specifieke symptomen van het zich slecht voelen tot niet meer kunnen functioneren.
Lees hier over een experiment met EM en EM-keramiek voor gebruik binnenshuis.
Tijdens het bedrijfsbezoek bij Stijn en Charlotte in Ledegem werden een aantal natuurlijke processen uit de bedrijfskringloop bodem, plant, dier en mest toegelicht en hoe de daaruit ontstane nutriënten zo goed mogelijk kunnen gebruikt/hergebruikt worden.
In deze reeks onder de noemer ‘Denk eens als een boom’ staan we stil bij de manier waarop we over bomen denken.
Een boom beweegt niet want hij heeft geen spieren, denkt niet want hij heeft geen brein en schreeuwt hij het niet uit van de pijn wanneer we hem omkappen. De conclusie is snel gemaakt. Het idee dat bomen inferieure schepsels zijn zit dan ook sinds mensenheugenis diep in ons denken ingebakken. Maar is dat wel zo?
Leer hier hoe je deze vitaminerijke delicatesse zelf kunt maken.
De laatste tien jaar investeerden al heel wat landbouwers in een kleinschalige biogasinstallatie of pocketvergister. De technologie maakt het mogelijk om hernieuwbare energie te produceren uit bedrijfseigen afvalstromen. De ervaring leert echter dat door het digestaat (wat overblijft na vergisting) in de grond te verwerken de grond vrij snel verzilt.
Een andere oplossing om bedrijfsmest en ander organische rest van het bedrijf te verwerken is Bokashi. De echte CO² kringloop moet immers via de bodem gebeuren…
Er wordt nog steeds te weinig aandacht geschonken aan het leefmilieu van onze vissen. Pas als het te laat is en er dode vissen komen bovendrijven schiet men in actie.
Met de EM vereniging in België, maar ook in vele andere landen, pleiten we om meer aandacht te geven aan de kwaliteit van onze wateren. Het is helemaal geen moeilijke opdracht en door gebruik te maken van EM vraagt het zelfs niet eens een groot budget. Voor steden en gemeenten een haalbare zaak daar er zowel scholen als verenigingen kunnen ingeschakeld worden.
Waar mensen, dieren, insecten en micro-organismen elkaar vinden.
“Onze droom, om de in jaren opgebouwde schade van het land te herstellen, leidde ons naar het pad van Effectieve Micro-organisme en onze betrokkenheid bij Agriton”
Word Lid van EMBelgium vzw
EM-Belgium vzw leden ontvangen twee maal per jaar het Effectieve Micro-organismen Magazine in de postbus.