Op reis doorheen 25 jaar EM in Europa belanden we in het jaar 1998 en maken kennis met de ontstaansgeschiedenis van de EM organisatie in Spanje en Portugal.
Sinds 1992 woont Edith Schaar permanent in het huis dat ze in 1989 kocht en La Isla Verde, het groene eiland noemt. Ze verbouwde de kleine boerderij en begon een natuurlijke tuin aan te leggen. Daarin werd ze ondersteunt door Shinsuke Chujo om er een EM tuin van te maken. Het bijzondere is dat de ganse tuin doorspekt is met artistieke ingrepen en decors die net zo natuurlijk en harmonieus lijken als de planten zelf.
Binnen de werking van EM-Belgium zijn we een project “onderwijs” gestart.
Er werd een lessenpakket samengesteld waarin het belang en de werking van de Effectieve Micro-organismen aan bod kwamen. Als doe-activiteit werden vijverballen gemaakt die in de nabijgelegen vijvers van het ‘Kasteel van Perk’ gegooid werden. Het was een geslaagde start van ons project, met veel belangstelling van de pers. Voor de kinderen werd het een onvergetelijke dag.
In ons vorige nummer hadden we het al over bladbokashi als alternatief voor potgrond. We laten Sven nu uitgebreid aan het woord, hij vertelt over zijn bevindingen bij het toepassen van bladbokashi in een proefproject bij frambozenteelt.
We gingen op bezoek in Oostkamp bij De Watertuin en laten Karin aan het woord. Geniet mee van de bloeiende waterplanten en verneem meer over hun nut en functie.
In 1997 publiceerde Suzanne Simard, toen nog een onbekende wetenschapster, een coverartikel in Nature over haar onderzoek naar ondergrondse netwerken in de bodem van de Canadese wouden, waar ze als dochter van een houtvester opgroeide. Haar idee was dat bomen via schimmelnetwerken op hun wortels koolstofverbindingen uitwisselen. Het artikel verscheen onder de spraakmakende titel: ‘The Wood-wide-web’. Simards conclusie is alvast dat een ondergrondse coöperatieve ‘economie’ zorgt voor een betere gezondheid van de planten, een hogere opbrengst van de fotosynthese en een grotere veerkracht van het woud… daarom moeten we ecosystemen dringend anders benaderen.
Het gebruik van EM-technologie heeft vele stromen, rivieren en zeegebieden nieuw leven ingeblazen en de oorspronkelijke flora en fauna hersteld.
Terwijl sommige EM-benaderingen een diepgaande analyse vergen, zijn de EM vijverballen eenvoudig toe te passen. Vooral in stromend water, maar ook in vijvers, lossen de natuurlijke en nuttige vijverballen op, om vervolgens als voedsel te dienen in de omgeving en voor de fauna die zich stroomafwaarts bevindt. Lees hier meer over hun werking en hoe ze de ecologische cyclus ondersteunen.
Het verhaal van een niet-alledaagse kok – Peter Vandermeersch – en het allesomvattende verhaal van ‘De Zonnekeuken’ … hoe voeding en spiritualiteit één geheel vormen.
Het telen van aardappelen in een draadmand, de aardappeltoren, maakt het mogelijk aardappelen te telen in de allerkleinste tuin.
De filosofie van bonsai is de grootse natuur in miniatuurvormen te weerspiegelen. In deze context vond ik de drijfveer om mijn tuin eigenhandig om te vormen naar een Japanse tuin, vertelt Patrick Dedeyne. Maar zijn passie voor tuinieren gaat verder dan dat… Zo heeft hij bij het experimenteren met EM heel interessante en nuttige informatie verkregen die hij later kon toepassen op andere gebieden, zoals het kweken van exoten.
Je hond vindt het lekker maar het is giftig. Er bestaat een alternatief, uitstekend voor je gazon, totaal onschadelijk voor je hond.
Een overbodige ‘on’kost met een waardig alternatief.
Word Lid van EMBelgium vzw
EM-Belgium vzw leden ontvangen twee maal per jaar het Effectieve Micro-organismen Magazine in de postbus.