De wereld maakt zich ernstig zorgen over de bijen, dat blijkt ook geregeld in de media. Onze zoemende vriendjes zijn bedreigd in hun voortbestaan, en dat is ook voor de mens en voor de planeet zorgwekkend. Er wordt dan ook intensief gezocht naar een verklaring voor het verdwijnen van het bijenvolk, en naar mogelijke oplossingen. Hoe komt het dat de bijenpopulatie zo daalt, en waarom is dat zo belangrijk? En hoe kan EM mee helpen (want ja, dat kan!)
In Tokio, waar de grond zoals bekend onbetaalbaar is, heeft de natuur het moeilijk om zich te handhaven. Dat geldt ook voor de waterlopen die de hoofdstad doorkruisen. Een riviertje in het centrum van Tokio wordt al 10 jaar lang constant met EM behandeld en ondanks moeilijke omstandigheden is het water weer zuiver en rijk aan allerlei soorten vissen en ander waterleven. Omdat waterlopen per definitie ergens naartoe vloeien, heeft zo’n behandeling natuurlijk ook een positief effect op de omgeving van de monding. De rivieren van Tokio komen allemaal uit in de Baai van Tokio. Dit verhaal toont aan wat men met volharding kan bereiken.
Het zelfvoorzieningsplan van de Zoo op Curaçao bestaat uit verschillende delen. De moestuin is uitgebreid tot een mega botanische tuin, die een heel grote variatie aan groenten en fruit zal bieden. Een paar jaar geleden werd ook het houden van bijen (apicultuur) een onderdeel van het grote plan. Bijen helpen ons heel erg bij de bestuiving en voortplanting van onze gewassen. Maar bijen houden in de tropen is ook een flinke uitdaging, want we worstelen minstens 8 maanden per jaar met structurele droogte.
Voor trouwe lezers van dit magazine is de familieboerderij van Marco en Monique geen onbekende meer. Op zondag 12 november 2017 beleefden ze een feestelijke dag, met onder meer een presentatie van Sandovar, EM-verantwoordelijke voor Curaçao. De aanleiding? Het eenjarig bestaan van (v)ITAL, promotor van abonnementen voor groenten en fruit.
Chica (Spaans voor meisje) is het resultaat van de kruising van twee hondenrassen: haar vader is een Cane Corso, haar moeder een Fila Brasileira. Zij woont in het altijd zonnige Curaçao, waar ze waakt over haar baasje, Miriela Carolina. En Chica heeft (of liever: had) een huidziekte.
Na jaren van onderzoek zijn researchers erin geslaagd om, metbehulp van de EM-technologie, een type zout te produceren dat vrij is van schadelijke oxidatieve stoffen, en dat bovendien in de juiste verhoudingen alle mineralen en spoor elementen van het diepzeewater bevat. Het EM-zout overtreft bovendien de kwaliteiten van het diepzeewater en alle andere heilzame zouten, dankzij de fermentatie met EM en EM-X en andere bewerkingen.
Mensen die het EM-zout in het dagelijkse leven toepassen, verbeteren op die manier hun gezondheid en levenskracht.
In de darmpjes van een pasgeboren kalfje zijn nog geen aangepaste bacteriën aanwezig, die nodig zijn om vloeistof of voedsel te kunnen verteren. In het vruchtwater van zoogdieren, of in het ei van vogels, zitten namelijk geen bacteriën uit de buitenwereld. De eerste bacteriën waar het jonge dier mee in aanraking komt, zijn dan ook bepalend voor de goede werking van de organen, de verdere ontwikkeling en zijn gezondheid. Bij een tekort aan goede, gepaste darmbacteriën in het darmkanaal kan diarree een (ernstig) gevolg zijn.
Van een gezellige barbecue kwam een uitzonderlijk buurtinitiatief: in Ieper staken vijftien jaar geleden eerst vijf en later elf gezinnen de koppen bij elkaar om samen groot materieel voor huis en tuin te kopen. Nu delen ze niet alleen die apparaten, maar ook de inspanningen die ermee geleverd worden. Belangeloos, voor elkaar. En ergens gaandeweg ontdekten ze de vele voordelen van EM. Initiatiefnemers Jan en Mieke Mares vertellen over hun wonderlijke avontuur en hun Groene Zondag.
Het is nog niet zo lang geleden dat achteruitgang van de biodiversiteit volop in het nieuws was. Gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw wordt hierin als belangrijke veroorzaker gezien en wordt alom bekritiseerd.
Desondanks worden bestrijdingsmiddelen in de landbouw nog voortdurend gebruikt vooral omdat ze productie efficiënter en goedkoper zouden maken en voor voedselzekerheid zouden zorgen. Maar klopt deze redenering eigenlijk wel?
Gevogelte reageert heel snel op het gebruik van EM. Men kan een EM-A- of Microferm-oplossing meegeven via het voer en in het drinkwater. Men kan het verstuiven in de hokken, de stallen of de volières voor een gezonder stalklimaat zonder geurhinder. Dit geldt zowel voor professionele hoenderbedrijven als voor de liefhebber die kippen houdt voor zijn plezier en natuurlijk ook voor de verse eieren.
Word Lid van EMBelgium vzw
EM-Belgium vzw leden ontvangen twee maal per jaar het Effectieve Micro-organismen Magazine in de postbus.