2014 was het meest baanbrekende jaar ooit op het vlak van EM dienstverlening.
Er werden 4000 ton EM gebruikt om de Nihonbashi rivier te zuiveren. In de media verschenen berichten over hoe zuiver Tokyo Bay geworden is. Voor het eerst in 50 jaar is het water weer veilig om te zwemmen langs de kust van Edogawa Ward en Odaiba. Men kan er weer vissen en scholen ayu zoetwatervis verschenen in de rivieren die naar Tokyo Bay stromen.
Proeven met EM om griep te bestrijden hebben aangetoond dat een verdunning 1/500 van geactiveerde EM een volledig remmend effect heeft. Het is mogelijk om met EM alle soorten van virussen, ook Ebola, aan te pakken.
Het is een heuglijk feit dat in de loop van de jaren veel wijnboeren EM ontdekt hebben.
In de Duitse wijnstreken circuleert het nieuws dat de teelt- en verzorgingsmethode met EM veel voordelen heeft, zonder erg duur te zijn.
Wie bij boomkwekerij Goossens in Oostkamp komt, waant zich in een andere wereld.
Manshoge Buxussen in allerlei vormen en maten. “Het werk van 30 jaar”, vertelt Karel Goossens terwijl hij ons door de zes hectare Buxussen en Taxussen leidt.
Een andere wereld, ook door de wijze waarop met de struiken wordt omgegaan. Geen chemie, maar natuur.
Sedert de ontdekking van de microscoop en de elektronenmicroscoop weten we dat er onvoorstelbare hoeveelheden micro-organismen in een vruchtbare bodem werkzaam zijn.
Eén gram vruchtbare aarde bevat o.a.:
• 2.500 miljoen bacteriën
• 700.000 miljoen actinomyceten
• 400.000 miljoen schimmels
• 50.000 miljoen algen
• 30.000 miljoen protozoa
Maar micro-organismen in de bodem reageren snel op veranderingen in hun leefomstandigheden.
De samenstelling en de populaties van de micro-organismen in gecultiveerde gronden is niet te vergelijken met die van de bodemflora.
Mariasteen, een beschutte werkplaats in het hartje van West-Vlaanderen, is een toeleveringsbedrijf met een duidelijke focus op: metaal en montage, houtverwerking, groendienst en enclavewerking. Als één van de grootste maatwerkbedrijven van Vlaanderen, bedient Mariasteen tal van prominente bedrijven en openbare besturen. Er werken zo’n 830 werknemers, waarvan 580 met een arbeidshandicap.
De grond die een boer of tuinder bewerkt, is ooit een keer afgezet door zee, rivieren of wind.
Ruud Hendriks beschrijft hoe een piepjonge, kalkrijke kleibodem zich ontwikkelt tot een oude bodem met een broos gestel. Net een mensenleven.
Een zelfoogstboerderij beginnen, dat is al jarenlang de grote droom van Wim Desaedeleer en Sigrid De Crem uit Essenbeek.
Nu het koppel 2 ha grond in bruikleen kreeg van Woonpunt Zennevallei in Lembeek is hun droom werkelijkheid aan het worden.
Wij, Stefan en Britta Jesser, runnen een klein wijnbouwbedrijf als nevenactiviteit, 20 km ten westen van Heilbronn in de mooie Zaberstreek.
In 1999 hebben wij het van onze ouders overgenomen. Onze vader, een enthousiaste EM-gebruiker, werkt met ons mee. Wij verbouwen Trollinger-, Merlot-, Burgunder- en Lembergerdruiven.
Bokashi is het Japanse woord voor gefermenteerd organisch materiaal.
In Japan werd en wordt traditioneel Bokashi gemaakt en gebruikt om de bodem te verbeteren en de planten te voorzien van waardevolle bio-actieve voedingsstoffen.
Bokashi maken en gebruiken is de goedkoopste manier om de gezondheid en de vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren.
Terwijl enkele discounters al langere tijd biohoekjes in hun rekken hebben, duiken plots hele biosupermarkten op in steden.
Velen keken verbaasd op toen ze hoorden dat Lidl zo’n warenhuisketen wil opkopen. Bio heeft dus een toekomst? Dat zou men graag denken.
Als echter tegelijkertijd de Süddeutsche Zeitung bericht dat hier te lande steeds minder boeren bereid zijn om van conventionele landbouw op biolandbouw over te schakelen – amper 2,6% van de boeren maakten de omschakeling in 2006 – dan begint men toch weer te piekeren.
Begin 2015 werd mij gevraagd om vzw Tuinhier, de organisatie waar de volkstuinen Gentbrugge deel van uitmaken, te promoten met een tuinprogramma op Dobbit TV.
Als voorzitter van het grootste volkstuincomplex in Vlaanderen, was dit een voorstel dat ik niet kon weigeren.
Het programma “Mijn tuin” is educatief en brengt beginnende tuiniers Tips & Tricks.
In zijn recentste boek (2013 EM Effektive Mikroorganismen – Unsere Perspektive) beschrijft Prof. Higa vele voorbeelden uit zijn kleine tuin die hij op een verwaarloosd stukje braakliggende grond, naast een parkeerplaats tussen woonblokken heeft aangelegd. Hij noemt het ‘het plantenparadijs van de blauwe hemel’.
Wie het boek gelezen heeft zal zich wellicht een beeld gevormd hebben, maar echt aanschouwelijk wordt het pas dankzij de foto’s die de EMRO-medewerker Osamu Miyagi in Okinawa maakte voor het Duitse EM Journaal van januari 2015.
Het begon allemaal met een vraag aan de mensen van de milieudienst of ze het wilden uitproberen om hun GFT-bakje om te wisselen met een Bokashi-emmer.
Die test hebben ze heel ernstig en nauwgezet uitgevoerd.
Door het volhardende werk van Paula Iten ter plaatse en de ondersteuning van het internationale netwerk van de EMRO,
konden een reeks grootschalige projecten de armsten der armen in Haïti ten goede komen.
Daaraan werkte de Zwitser David Steiger, student aan de EARTH-universiteit in Costa Rica, mee. Hier zijn verslag.
Op 14 augustus 2010 bezochten ongeveer 100 personen van de EM-Vereniging van Zwitserland
het EM-geitenbedrijf van Priska en Toni Odermatt in het kanton Aargau in Zwitserland.
Rubriek: EM&DIEREN
Zelfs in een gezond paardenbestand is het gebruik van EM (Effectieve Micro-organismen) een zegen voor de dieren en hun mensen.
Dat is de mening van Daniela (Duitsland), een professionele paardenvrouw met veel hart en kennis van zaken.
Zij gebruikt al jaren EM in haar erkende paardenfokkerij en opleidingsbedrijf.
Het boerenhof van de familie Tiemann in Gross Berssen in het kanton Emsland te Duitsland, dicht bij de grens met Nederland, staat er al generaties lang.
De grond laat eigenlijk niet meer toe dan de klassieke melkveehouderij. Dit was ook het zwaartepunt van het bedrijf toen Hans-Jürgen Tiemann het van zijn vader overnam.
De streek is sindsdien veel veranderd. Er kwamen steeds meer dierenkwekerijen en mesterijen bij, vooral voor gevogelte en varkens.
Bovendien wordt er sinds enkele jaren met biogasbedrijven gestreden om meer ruimte, wat hoge pachtprijzen met zich meebrengt. Beperkte uitbreidingsmogelijkheden en een hoge bedrijfsdichtheid zorgen voor grote uitdagingen voor de bedrijfsleiders, om zowel de dierengezondheid als de rendabiliteit te waarborgen.
Een lezeres uit Zwitserland vertelt over haar ervaringen met EM na zware verbranding van handen en aangezicht.
“Door onoplettendheid veroorzaakte ik een brand in de keuken die ik in eerste instantie zelf wou doven, maar die mij zware brandwonden bezorgde”.
Op de intensieve afdeling in het universitaire ziekenhuis werd een opname van 3 maanden geprogrammeerd…
Kunnen we de opslag en bewerking van vaste rundermest optimaliseren om minder nutriënten te verliezen en een meer kwaliteitsvolle meststof te bekomen?
In de context van de huidige landbouwwetgeving onderzoekt het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in opdracht van verschillende partners
de mogelijkheden van het composteren en inkuilen (fermenteren/Bokashi maken) van vaste rundermest.
De zusterlijke omgang met de schepping, haar instandhouding en bewaring zijn voor de Franciscanessen van Waldbreitbach zeer belangrijk;
Dit zei de Overste bij de uitreiking van de eerste milieuprijs van de St.Franciscus-stichting in september 2010.
De verantwoordelijke voor de tuinen en plantsoenen, Bernard Rieth, kreeg de speciale prijs van de milieustichting voor zijn EM-Bokashiproject.
Word Lid van EMBelgium vzw
EM-Belgium vzw leden ontvangen twee maal per jaar het Effectieve Micro-organismen Magazine in de postbus.